Herdenken en verbinden op 4 mei in Heinenoord
Vanaf de Tienvoet start jaarlijks de stille tocht. De stoet zet zich in beweging tot aan de begraafplaats aan de Oude Heinenoordseweg. We staan een minuut stil, maar aan wie denken we dan?

Cornelis van ‘t Hof, 31 jaar.
Een plichtsgetrouwe soldaat: hij sneuvelt op 12 mei 1940 tijdens schermutselingen met Duitse soldaten in Brabant, nabij Sint Oedenrode.

Johannis Marinus van Aken, 20 jaar.
Een jongeman die thuis, op de Blaaksedijk, zat ondergedoken om aan gedwongen werk in Duitsland te kunnen ontsnappen. Op de avond van de 4e mei 1945, de bevrijding is in aantocht, is Johan in Mijnsheerenland. De Duitsers schieten hem dood, na eerst zwaar mishandeld te hebben.

Van ‘t Hof en Van Aken vinden hun laatste rustplaats op de begraafplaats.

Maar laten we ook denken aan:

Jacob van Etten, 32 jaar. Van Etten is lid van de BS en woont op de Blaaksedijk. Hij is op hetzelfde tijdstip op dezelfde  plaats als Van Aken in Mijnsheerenland. Ook hij wordt mishandeld en doodgeschoten. Van Etten ligt begraven in Westmaas.

Anna Vilbach-Blom, 41 jaar. Een Joodse vrouw die bij Ds. Schiebaan aan de Dorpsstraat is ondergedoken.Het verzet had een schuilplaats voor haar en ook voor echtgenoot geregeld. Hij vond zijn schuilplaats bij Van ‘t Hof, de buren. Hun dochtertje hadden ze achtergelaten bij familie in Hilversum. Verraders maken een einde aan haar verblijf en ze gaat op transport naar Westerbork. Op 19 mei volgt de deportatie naar Auschwitz. Op een onbekende dag in december 1944 is ze daar om het leven gebracht. Haar man en dochtertje overleven de oorlog.

Pieter Teunis Notenboom, 30 jaar. Notenboom woont met zijn gezin aan de Blaaksedijk en komt met de vrachtauto vaak in Rotterdam. Kennelijk heeft hij daar connecties in het verzet. Op 7 september 1944 wordt er huiszoeking gedaan in een Rotterdamse woning. Een groep mannen, vrouwen en kinderen zijn bijeen en luisteren naar Radio Oranje. De SD vertrouwt de situatie niet. Vrouwen en kinderen worden de kamer uitgestuurd en vijf mannen worden ter plekke doodgeschoten. Pieter Notenboom was één van de vijf.

Nicolaas Visser, 22 jaar. Nico, scheepswerktuigkundige, woont met zijn ouders in Heinenoord. Hij is vanwege de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling, in Plön in Duitsland. Hij komt op 15 december 1944 door een ongeval om het leven en vindt zijn laatste rustplaats op het Ereveld te Lübeck-Vorwerk. Het bericht van zijn overlijden bereikt zijn ouders en vrienden eerst in juni 1945.

Pieter Cornelis Plaizier, 20 jaar. In het gezin Plaizier zijn 8 kinderen. Dick en Piet zijn, vanwege de verplichte tewerkstelling, werkzaam in Berlijn. Piet werkt in een fabriek en Dick is bakker. Eind april 1945, de Russen naderen Berlijn en er wordt heftig gestreden. Een bombardement op de fabriek waar Piet werkzaam is, maakt een einde aan zijn leven. Zijn broer Dick gaat naar hem op zoek, maar zonder resultaat. Het lichaam van Piet Plaizier is nooit teruggevonden. Dick overleeft de oorlog en komt lopend vanuit Berlijn naar huis. 

We zetten onze stille tocht voort en lopen naar het monument ‘Moeder’.

Op deze plaats zijn op 18 februari 1945 tien mannen doodgeschoten. Een dag eerder was op dezelfde plaats M.A. Simonis, NSB-burgemeester van Goudswaard, Piershil en Nieuw-Beijerland geliquideerd door leden van de Knokploeg-Zinkweg.

De mannen komen van buiten de Hoeksche Waard. Twee mannen uit Voorne-Putten, twee uit Amsterdam, een uit Dordrecht en vijf uit Rotterdam. Zij waren actief in het verzet en werden verraden, opgepakt en afgevoerd via het politiebureau Haagseveer naar het Oranjehotel (de strafgevangenis) te Scheveningen. Echtgenotes, kinderen en onderduikers worden ook gevangen genomen, maar zij maken de capitulatie mee op 5 mei en en beleven de bevrijding. De tien mannen worden in alle vroegte vervoerd naar Heinenoord en krijgen daar het genadeschot. 

Eén van hen, roept luidkeels ‘Moeder’

‘Moeder’
Hoe kon de mens de wens
tot leven teniet doen?
Hier klonk de kreet van één
die voor tien makkers sprak.

Wij denken aan:
Albert Jappe Alberts (51 jaar) – Rotterdam
Machiel Wilhelm Prohn (47 jaar) – Rotterdam
Pieter van der Wallen (44 jaar) – Brielle
Emanuel Hamburger (43 jaar) – Dordrecht
Henderik Duvaloois (32 jaar) – Rotterdam
Wouter Wilhelmus Cornelis Verkerk (29 jaar) – Rockanje
Etienne de Bouter (25 jaar) – Rotterdam
Cornelis Pieter Nonner (25 jaar) – Rotterdam
Carel August Filipson (20 jaar) – Amsterdam
Teunis Kooij (19 jaar) – Amsterdam. 

Zij stierven voor iets waaraan zij part noch deel hadden gehad.